fbpx

TATRY i okolice

Tatry to moje ulubione miejsce pobytu, które kompleksowo zaspokaja moje wszelkie potrzeby regeneracji. Mimo, że jeżdżę również w inne wyższe góry zawsze wracam w Tatry. Minimum co kilka miesięcy jadę się powłóczyć po wyższych partiach i podładować akumulatory.

Oczywiście z wyłączeniem wakacji i innych wolnych dni :)) nie jestem samobójcą nie chcę aby jakiś szalony turysta w sandałach zepchnął mnie przypadkowo w przepaść potrącając reklamówką wypełnioną wiktem i foliowymi pelerynkami. I nie przesadzam w tym miejscu ani trochę. Jestem naocznym świadkiem kilku potknięć i lekkich zjazdów błotnych podczas pewnej majowej burzy gdzie w pełnym rynsztunku zawodowego turysty 🙂 przeczekiwałyśmy burzę z koleżanką pod kamieniem i obserwowałyśmy idących a jakże do góry turystów. I nie było to na drodze do Morskiego Oka 🙂 ale dużo, dużo wyżej. Długo będę wspominać z uśmiechem fantazję niektórych turystów przy wyborze obuwia na górskie wycieczki. Ale wracając do tematów jedzenia wiadomo, że po wysiłku człowiek jest bardzo głodny i prawie wszystko smakuje. Ja nawet przy ogromnym zmęczeniu i głodzie nie rzucam się na podeszwę od buta gdy w końcu docieramy do upragnionej jadłodajni. Przyznaję, że jestem w stanie czasami zjeść coś normalnie raczej ledwie poprawnego ale zamykam wtedy oczy i napełniam żołądek lub zamawiam 4 porcje smażonych oscypków bo te trudno popsuć.
Podczas wędrówek po Polskiej stronie Tatr mamy kilka schronisk, jedno z nich jest prawdziwą perełką do której wracam za każdym razem właśnie z powodu jedzenia. Przed wyjazdem nigdy nie planujemy niczego bo jak to w górach bywa pogoda zmienną jest, ale to jest żelazny punkt każdego naszego wypadu o od posiłku tam zwykle zaczynamy pobyt :).

Schronisko Roztoka
www.schroniskoroztoka.com.pl

to malutkie schronisko PTTK w Dolinie Roztoki czynne cały rok z miejscami do spania. Sercem tego miejsca jest kuchnia i zawsze miła                obsługa chętna nakarmić wygłodniałych wędrowców. Kuchnia jak na gastronomię jest nieduża i nie jest wyposażona w najnowocześniejszy            sprzęt ale jak ogólnie wiadomo to od „operatora garów” zależy smak potraw 🙂
Jadłam prawie wszystko z ich menu ale zawsze wracam do:

  • jabłecznika z jagodami i śmietaną
  • zupy grzybowej
  • schabowego (mimo, że nie jestem fanem tego dania)
  • oscypków zrobionych idealnie z boróweczką
  • jajeczniczki na śniadanko
  • rydzów na masełku (te świeże smakują mi jednak bardziej niż te mrożone)
  • zasmażanej kapusty
  • naleśników z twarogiem

Jedzenie jak widzicie zwyczajne Polskie ale smak wyjątkowy. Jak na standardy schronisk za jedzenie mają u mnie maksymalną ilość gwiazdek i są numerem 1. Pozostałych miejsc wśród schronisk nie ma :(.

Inne miejsca w okolicy do, który zaglądam co jakiś czas:

Restauracja Widok
Restauracja Widok

Miejsce nieco schowane do którego niełatwo trafić z naprawdę wyjątkowo piękną panoramą Tatr. Zanim tam trafiliśmy zaliczyliśmy w pobliżu kilka kulinarnych wpadek. Restauracja urządzona bardzo nowoczesne, minimalistycznie z przeszkoloną kuchnią. Obsługa miła i przeszkolona na najwyższym poziomie co naprawdę nierzadko zdarza mi się spotkać. Za każdym razem bez zarzutu. Ogromna fantazja i kunszt kucharza przy kompozycji talerza. Jak dla mnie wielkość dań w sam raz ale mój towarzysz czuł pewien niedosyt :).                                                                          Restauracja w każdym wymiarze na najwyższym poziomie.

Poniższe dania próbowałam i polecam:

  • pierogi z borowikami w sosie „bryndzowym”
  • kwaśnica z musem z pietruszki
  • pierogi z borowikami
  • tatar (przepyszny)
  • oscypek pieczony w ziołach
  • kawa latte naprawdę dobrze zaparzona 🙂

Restauracja Tatradycja
tatradycja.pl

Dość nowe miejsce na kulinarnej mapie i kolejne z pięknym widokiem na Tatry.  Restauracja zaprojektowana nowocześnie ale z zachowaniem góralskiego stylu przy użyciu materiałów wysokiej jakości. Kuchnia, którą proponują to również kuchnia regionalna ale w nowej odsłonie. Bardzo mi się podoba całość. Wszystko współgra widać włożone serce w całe przedsięwzięcie. Jedzenie to kosmos dla kubków smakowych.  Dodatkowo podane nowocześnie i atrakcyjnie dla oka. Ceny jeszcze nie kosmiczne:). Absolutnie wszystko mi smakowało. Próbowałam:

  • Polędwiczkę z dzika
  • Kremową zupę rybną
  • Kwaśnicę
  • Filet z pstrąga
  • Tatar
  • Mus z orzecha
  • Fondant czekoladowy

Restauracja w Hotelu Zbójnicówka
www.hotelzbojnicowka.pl

Nie wiem jak się nazywa sama restauracja. Jest nieco ukryta bo o ile pamiętam to poziom niżej niż wejście do hotelu. Restauracja jest dostępna również dla gości z zewnątrz. Spaliśmy w tym hotelu kilka dni, i stąd się dowiedzieliśmy o jej istnieniu, normalnie byśmy tam nie trafili a szkoda bo mają naprawdę dobre jedzenie z karty. Sam hotel jest nowoczesny i ma powalający wprost widok z sali restauracyjnej. Nie korzystaliśmy z jedzenia w cenie pokoju tylko zamawialiśmy wszystko z karty co nam bardziej odpowiada i niekoniecznie wychodzi drożej, a nie jesteśmy skazani na kilka rzeczy do wyboru, które niekoniecznie nam odpowiadają.  Wnętrze restauracji nowoczesne, poprawne z delikatnymi elementami regionalnymi. Ponieważ zawsze chętnie odwiedzamy co ciekawsze restauracje początkowo na obiady wychodziliśmy do innych restauracji lub jechaliśmy nawet 30 km bo wyszukałam coś ciekawego i chciałam przetestować. Tylko dzięki niepohamowanemu apetytowi pewnego młodego człowieczka 🙂 dowiedzieliśmy się, że w zasięgu ręki mamy ukryty skarb w kuchni. Nie wiem czy w kuchni nie było zmian personalnych ale z naszego pobytu wspominamy wyjątkowo:

  • ogromny schabowy o wyjątkowym smaku
  • żurek z purre ziemniaczanym
  • pierogi z grzybami leśnymi
  • pstrąg

Gospoda Harnaś
harnas.eu

To klasyczna regionalna gospoda góralska. Jest położona u wejścia do Doliny Kościeliskiej tuż przy samej ulicy dojazdowej do Kir. Wygląda na taką typową drewnianą regionalną gospodę pod turystów ale smak jedzenia mnie pozytywnie zaskoczył. Lokalizacja co prawda z daleka od miasta ale myślę, że w sezonie jest tam bardzo tłoczno. Zawsze byłam poza nim. Harnaś został przypadkowo przez nas odkryty przy poszukiwaniu grzańca i czegokolwiek ciepłego po całodziennej wędrówce. Trafiłyśmy tam średnio głodne bo wcześniej zahaczyłyśmy o schronisko ale smaki naszych serc i brzuchów nie podbiły. Ponieważ byłyśmy już przemarznięte więc na pierwszy ogień poszedł grzaniec. Miła pani z obsługi zaproponowała mi trzy rodzaje do wyboru w tym jeden z palącym się spirytusem, który oczywiście zamówiłam – było mi bardzo zimno :). Grzaniec był tak mocny, że musiałam zamówić kolejny tym razem bez spirytusu aby rozcieńczyć pierwszy :). Udało mi się wypić oba ale w międzyczasie po przejrzeniu karty zamówiłyśmy jeszcze kilka rzeczy a potem domawiałyśmy bo wszystko okazało się pyszne. Nie była to moja jedyna wizyta u nich, przy kolejnych również mi bardzo smakowało. Trzeba tylko uważać na wizyty popołudniowe zimą bo zdążyło mi się trafić na zamknięte na głucho drzwi mimo, że dzwoniliśmy wcześniej z pytaniem do której mają czynne. Opinie mają różne a ja za każdym razem jadłam to samo więc polecam właśnie to posmakować:

  • pierogi z rydzami, borowikami i innymi leśnymi (nie papka a drobno krojone)
  • rydze na maśle (najlepsze jakie jadłam)
  • pierożki jagnięce
  • kwaśnicę
  • grzaniec ze spirytusem

positive review  Bardzo pomocna konsultacja. Porady rzeczowe i konkretne biorace pod uwage bierzaca sytuacje covidova. Dziekujemy i dzialamy. Pozdrawiam.

Anka Cyganka Avatar Anka Cyganka
07/03/2021

positive review  Bardzo profesjonalna konsultacja odnośnie wybory ekspresu do kawy, otrzymałem wiele informacji na jakie aspekty zwrócić uwagę. Bardzo miła i serdeczna rozmowa ?

Mateusz Michalak Avatar Mateusz Michalak
04/02/2020

positive review  Projekt Gastro został mi polecony, ze względów na swoje profesjonalne podejście oraz doświadczenie w branży, a ja podtrzymuję tę opinię. Będąc managerem restauracji potrzebowałam rozwiązać problem polegający na nieodpowiedniej jakości obsługi klienta. Pani Zuza pomogła mi opracować system monitorowania obsługi na odpowiednim poziomie oraz egzekwowania tego od pracowników. Nie spodziewałam się, że do tego typu problemu można podejść systemowo i tak skutecznie. Serdecznie polecam.

Kasia Witkowska Avatar Kasia Witkowska
15/12/2019

positive review  Wielokrotnie korzystałem z konsultacji dotyczących zwiększania sprzedaży w pubie i kawiarni. Zawsze dostawałem wyczerpujące wskazówki co i jak naprawić aby poprawić sprzedaż. I to działało !!! Niestety jako manager nie zawsze mogłem wszystko wprowadzić bo właściciel miał swoje poglądy, które niestety pogrążyły lokal. Zaczynam właśnie pracę jako manager w kawiarni i na pewno wykorzystam bezcenną wiedzę ze szkolenia i konsultacji.

Michał Hirsz Avatar Michał Hirsz
05/12/2019