X

Po co robić biznesplan?

Czy biznesplan jest niezbędny przy planowaniu lokalu gastronomicznego?

Tak, zdecydowanie tak!

W przestrzeni miejskiej, którą zajmują lokale gastronomiczne jest widoczna rotacja. Co jakiś czas zamykają się i otwierają zwykle w tych samych miejscach nowe kawiarnie, bary i restauracje.
Jedne cieszą się dużym powodzeniem inne zaś świecą pustkami mimo, że na pierwszy rzut oka wszytko wygląda dobrze. Każdy z tych lokali był zapewne wymarzonym pomysłem właściciela, który włożył w lokal całe serce i dużo pracy.

Na czy polega różnica, że jedne świetnie radzą sobie na rynku a inne są zmuszone do zamknięcia?

Moim zdaniem błąd musiał być popełniony na samym początku czyli przy planowaniu i zrobieniu biznesplanu lub jego braku.
Jeżeli naprawdę poważnie myślisz o gastronomii, powinieneś zacząć od napisania porządnego biznesplanu, czyli opracowania strategii.

ZAPISYWANIE POMYSŁÓW

Zakładam, że masz już pomysł pewnie nawet uważasz, że jest świetny :).
Dzięki temu, że zaczniecie planować i zapasywać na papierze swoje pomysły. Szybko sami zauważycie gdzie wkradły się błędy, gdzie są dziury, co wymaga przemyślenia, zmiany koncepcji lub dopracowania. Wszystko zacznie wam się układać w całość.
Dzięki spisywaniu pomysłów i przeglądaniu ich wpadacie na nowe pomysły, lepsze rozwiązania i nowe koncepcje.
Papier jest cierpliwy, możecie na nim w nieskończoność kreślić i zapisywać uwagi. Wracać i przeglądać poprzednie koncepcje.
Warto rozejrzeć się na rynku i zobaczyć co się sprawdza a co nie działa.
Po przejrzeniu własnych notatek kilka razy zaczniecie zauważać co należy dopracować lub zmienić.

FINANSOWANIE

Dzięki szczegółowemu biznesplanowi masz szansę na dokładne zaplanowanie budżetu i obliczenie jakimi środkami dysponujesz. Jeżeli okaże się, że twoje oszczędności są niewystarczające to właśnie dzięki napisanemu biznesplanowi będziesz wiarygodniejszy dla banku, który na tej podstawie oszacuje szanse na finansowanie waszego pomysłu. Jeśli planujecie pożyczyć pieniądze od rodziny lub znajomych to przedstawiony im biznesplan potwierdzi tylko, że powierzają swoje ciężko zarobione pieniądze osobie, która wszystko zaplanowała, oszacowała oraz przeliczyła i podchodzi poważnie to tego tematu.

PRZYGOTOWANIE

Rozpisanie i omówienie każdego elementu pozwoli Wam na dokładne zaplanowanie wydatków, odpowiednią kolejność działań i kontrolę w każdym momencie inwestycji. Podczas procesu otwierania mogą się zdarzyć różne nieprzewidziane wydatki, które mogą być katastrofalne w skutkach jeśli ich nie uwzględnimy na początku przy szacowaniu kosztów przedsięwzięcia. Pisząc biznesplan masz zaplanowany margines bezpieczeństwa dzięki czemu przewidzisz pewne sytuacje i ostatecznie zaoszczędzisz pieniądze.

PLAN STRATEGICZNY

W biznesplanie robisz zakreślasz dla siebie mapę działań, która jak nawigacja prowadzi nas po nieznanym terenie. Czasami teren ten wydaje nam sie znanym, ale dzięki biznesplanowi, tak jak przy obecnych nawigacjach on line, pozwoli nam przejść przez to szybciej. Przy obecnych korkach nawet po mieście szybciej jeździ się z nawigacją :). Mając obliczone, zaplanowane i rozpisane poszczególne etapy realizacji możecie przechodzić do kolejno wyznaczonych sobie zadań.
Dzięki takiemu planowaniu unikniecie chaosu i zaoszczędzicie dużo czasu.

OPŁACALNOŚĆ

Już na etapie biznesplanu wiemy co będziemy mieć w ofercie. Dzięki temu możemy przeliczyć zyskowność i zaplanować miesięczne koszty.
Warto przemyśleć wprowadzenie artykułów wysokomarżowych np. kawy, alkoholu, jako stałego i przewidywalnego udziału w zyskowności.
Dysponując takimi danymi łatwiej nam obliczyć szacowane zyski jak również zaplanować strategię lub ją nieco zmodyfikować w oparciu o naszą wiedzę. Warto zaplanować to na wcześniejszym etapie niż szukać pomysłów po otworzeniu lokalu.

PODSUMOWANIE

Dobrze zrobiony biznesplan to również nasz czas. Może to zniechęcać do pracy nad zrobieniem go rzetelnie ale zyski jakie będziecie mieć dzięki niemu są przeważające. W końcu wydajesz pieniądze nie tylko swoje, ale również często pożyczone i dobrze byłoby mieć je z czego oddać:).

CO ZYSKUJECIE ?

– robiąc go już się uczycie wielu rzeczy
– działacie jak profesjonalisci
– dogłębnie zbadacie temat
– łatwiej uzyskacie finansowanie lub partnera biznesowego
– z dobrze zrobionym biznesplanem szybciej znajdziecie lokal
– macie kontrolę nad inwestycją
– kontrolujecie wydatki
– łatwo zrobicie podsumowanie i ocenę inwestycji
– biznesplan pomoże wam również w późniejszym funkcjonowaniu lokalu                                                                                                                                            – oszczędzacie swoje zdrowie psychiczne, chroniąc się przed rozczarowaniami                                                                                                   

 

3 comments
  1. Karol

    No przyznam, że nie robiłem biznesplanu, takiego prawdziwego przy zakładaniu Pub-u. Wszystko było robione na gorąco i widzę, że zrobiłem sporo błędów. Czy możesz napisać artykuł instruktażowy jak zrobić poprawnie taki biznesplan ?

    • Zuza

      Cieszę się, że moje artykuł skłonił Cię do takich przemyśleń.Planuję napisać coś więcej na ten temat ale na razie nie podam Ci terminu. Pozdrawiam

  2. Małgosia

    Bardzo podobają mi się Twoje wpisy! Znajomi myślą nad założeniem małej knajpki. Może zechciałabyś im pomóc?

Leave a comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *